Solskensbullar

Här är ett favoritrecept på saftiga och goda bullar till frukost och mellanmål.Ca 20 st1dl vetekross
1/2 dl linfrö
2 1/2dl vatten
50 g jäst
3 dl mjölk
1 dl kesella
1tsk salt
2 msk matolja
2 msk ljus brödsirap
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl special

Koka upp vetekross och linfrö i vattnet. Låt det koka på svag värme ca 10 min. Låt det svalna till ca 37 grader.

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör om så att den löser sig.

Blanda i vetekornssallad och linfrö. Tillsätt Kesella, salt, matolja, sirap och rågsikt. Knåda degen kraftigt. Tillsätt vetemjöl i omgångar under fortsatt knådning tills degen är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 min.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 bitar och forma runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 min.

Pensla bullarna med mjölk och strö över lite solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min eller tills bullarna har fått fiN färg och känns lätta.

Låt bullarna svalna på galler under duk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.