Pizzasmörgås
Pizzasmörgås (4-6 pers)
Deg:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1/2 ägg (spara resten till pensling)
ca 8 dl vetemjöl + lite till utbaket
1 tsk salt
1 tsk socker
Fyllning:
100 g rökt skinka
1 msk finhackad, gärna smörfräst gul lök
1 liten riven morot
2 msk tomatpuré
4 msk mjukost
2 msk crème fraiche
1 tsk oregano
ca 100 g skivad ost
Ovanpå: resten av ägget
2-3 tomater
ev 5-6 svarta oliver
ca 1 dl riven ost
Börja med degen. Lös upp jästen i smält smör som blandats med kall mjölk. Tag i det halva ägget – spara resten till penslingen. Blanda ner mjöl, salt och socker och älta till en blank och smidig deg. Låt jäsa ca 20 min.
Ta sedan upp degen och kavla ut den så att den blir lika stor som en bakplåt. Lägg bakplåtspapper på plåten så blir degen lättare att hantera.
Gör iordning fyllningen medan degen jäser en stund. Hacka skinkan fint och blanda den med riven morot och hackad lök. Blanda sedan i tomatpuré, mjukost, crème fraiche och oregano. Bred fyllningen på den utkavlade degen. Hyvla ost över. Vik degen med fyllning i 3 slag, som en platt rulltårta, och lägg den på plåten med skarven neråt. Vik in ändarna så att all fyllning hålls på plats. Låt vila 10 min under handduk.
Pensla sedan med resten av ägget. Skiva och lägg på tomat och ev oliver. Täck med riven ost. Grädda 20 min i 200 grader.
Servera pizzasmörgåsen varm och nygräddad.
Smaklig måltid !
Lämna ett svar